Discordia: Weiblicher Akt 7: Mevrouw Macbeth

In de serie Weiblicher Act van Discordia is dit aflevering 7 en die gaat over Mevrouw Macbeth. Over powervrouwen zoals Hillary Clinton, Beyoncé en Madonna. Drie vrouwen, Maureen Teeuwen, Annet Kouwenhoven en Miranda Prein spelen afwisselend de lady en geven commentaar op het stuk en op de rol van de vrouw. Een heerlijk avondje zoals altijd bij Discordia. Vanaf de zijlijn en van achter de coulissen speelt oprichter en regisseur Jan Joris Lamers een ondergeschikte rol.

De laatste keer dat ik deze drie dames en één heer gezien heb, in Weiblicher Act 4 (De moeder van Oscar) is alweer weer dan twee jaar geleden. Dat was een collage van teksten van o.a. Oscar Wilde, ditmaal draait het om één toneelstuk, Macbeth en dan met name om de rol van Lady Macbeth. Regelmatig wordt er verkleed en van rol gewisseld. Drie belangrijke rollen worden gespeeld, Macbeth zelf, Lady Macbeth en Banquo. 

Het grootste deel van het publiek zit op de theatervloer op caféstoeltjes aan cafétafeltjes waarop glazen klaar staan, een klein gedeelte van het publiek zit op (een gedeelte van) de tribune van de kleine zaal van de schouwburg. Zoals altijd wordt er door Discordia drank geserveerd, in dit geval toepasselijk Bloody Mary's die tijdens één van de heksenscènes worden klaargemaakt.

Alhoewel de voorstelling voor een groot deel uit grappen en grollen bestaat, maar ook uitleg over de thema's van het stuk, worden de sleutelscènes realistisch en met grote overtuigingskracht gespeeld. Zoals de beroemde scène waarin Macbeth een dolk voor zijn ogen ziet zweven en de scène waarin hij het spook van Banquo voor zich ziet.

De subsidie voor Discordia is stopgezet maar ik hoop dat Discordia ondanks dat doorzet. Over de opheffing van De Appel is veel geschreven maar over Discordia las ik weinig in de kranten. Volgens hun website staan ze op 22 maart in ieder geval weer in de Rotterdamse Schouwburg met As you like it van Shakespeare.

Reacties

Unknown zei…
Wat een fijn stuk! Discordia staat 12 januari met mevrouw Macbeth in Theater aan de Rijn Arnhem :-)

Populaire posts