Festival De Keuze #01: CPR Practice

De voorstelling CPR Practice van de Zuid-Koreaanse choreografe/performer Geumhyung Jeong begint veelbelovend. Op het toneel ligt een zogenaamde CPR oefenpop en we horen in- en uitademen. Ik had nog nooit gehoord van CPR maar even zoeken op internet leert dat dit cardopulmonary resuscitation betekent, ofwel het opnieuw op gang brengen van het hartritme bij iemand die een hartaanval heeft gehad.

Het publiek zit in een V-vorm, twee rijen dik, en tussen de twee benen van de V ligt de pop op een wit matras, het onderlichaam bedekt door een blauw laken. Om hem heen staat wat apparatuur en op een soort kapstok hangt een beige sweater.

Na enige tijd wachten komt een vrouw op die tergend langzaam naar de man loopt. Vlak voordat ze bij hem is maakt ze een bocht en begint zich uit te kleden. Als ze helemaal naakt is, gaat ze naast hem liggen, haar hoofd tegen zijn borst, waarop enkele plukjes zwart haar geplakt zitten.

Als dit enige tijd geduurd heeft pakt ze de arm van de pop, die gestrekt is en geen mogelijk heeft om te buigen. Ze laat de hand eerst over haar gezicht gaan. Daarna over haar borsten. Zo speelt ze een erotisch spel met de levenloze pop. Tot zover is de voorstelling spannend, alhoewel traag. Dan laat ze de hand van de pop over haar geslacht strijken, ze laat zichzelf vallen en op datzelfde moment stopt de ademhaling. Alarm!

Helaas stagneert de voorstelling daarna. Met man en macht probeert de vrouw de pop tot leven te wekken door op zijn borst te duwen, met verschillende apparaten, met een defibrillator. Van tijd tot horen we een mannen- of een vrouwenstem aanwijzingen geven. Maar ondanks de energie van de performer blijft het allemaal meer van hetzelfde.

Dan staat de vrouw op, buigt, het applaudiseert en de voorstelling lijkt afgelopen. Maar dan gaat ze door. Langzaam begint ze alle rotzooi die ze in het proces heeft gemaakt op te ruimen en het publiek blijft verbaasd zitten. Beetje bij beetje verlaten steeds meer bezoekers de zaal waaronder ik. Achteraf hoor ik van bezoekers die tot het einde bleven dat de vrouw alles netjes heeft opgeruimd en toen net als het publiek ook wegliep.

Wat mij betreft een teleurstellende voorstelling.

Reacties

Populaire posts