NNT: HamletHamlet van het Noord Nederlands Toneel ziet er schitterend uit. Meteen al in de eerste scène zien we een bruidspaar op de rug, de bruid draagt een lange sleep. Bruid en bruidegom draaien hun gezichten naar het publiek, het zijn Hamlet en Ophelia. Even is het donker, dan staat Hamlet naar het bruidspaar te kijken. Opnieuw draaien ze hun gezichten naar het publiek. Nu bestaat het bruidspaar uit Claudius en Gertrude, de moordenaar van Hamlets vader die trouwt met zijn moeder.

Wat dat betreft valt er weinig aan te merken op deze nieuwe versie van de Shakespeare-klassieker. iedere regisseur probeert zijn stempel op het stuk te drukken en ook Ola Mafaalani dat met haar Hamlet. Ze heeft er voor gekozen om het stuk in een gekkenhuis te laten spelen. Behalve Horatio en een verpleegster die sprekend op Polonius lijkt, is iedereen om hem heen gek.

Maar dat idee haalt wat mij betreft nu juist de angel uit het stuk. Het is en beetje alsof iemand aan het einde van het verhaal zegt: maar het was allemaal maar een boze droom. Juist de ontknoping van de plot ontbreekt.

Dat neemt niet weg dat er veel te genieten valt, met name van de mooie beelden en het hier en daar erg goede spel. Ik vond de Gertrude van Malou Gorter niet erg overtuigend, maar de Hamlet van Peter Vandemeulebroecke juist weer wel. Ook Ophelia (Maartje van de Wetering) vond ik nogal non-descript en de vrouwelijke Polonius van Joke Tjalsma daarentegen erg goed.

Absoluut geen slechte voorstelling dus, maar met de visie op het stuk, alhoewel consequent doorgevoerd, ben ik het absoluut niet eens.

Reacties

Populaire posts