Pierre Louÿs: La femme et le pantin


Pierre Louÿs is vooral bekend vanwege zijn erotische romans waarvan Les chansons de Bilitis, dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog werd verfilmd, het bekendste is. Maar ook dit boek La femme et le pantin schijnt indertijd bij Bert Bakker te zijn verschenen, onder de titel De vrouw en de ledepop.

André, een jonge Fransman, dwaalt door Sevilla tijdens het carnaval. Daar komt hij in contact met Concepcion Perez, een jongedame die zijn hart op hol brengt. Hij speelt haar een boodschap toe en weet een afspraak te maken voor een rendez-vous met haar voor de volgende dag. Dit gebeurt in het eerste hoofdstuk met de bijzondere titel "Waarin een woord geschreven op een eierschaal de plaats inneemt van twee kaartjes heen en weer."

Maar voordat het rendez-vous met Conchita, of Concha zoals ze ook wordt genoemd, plaatsvindt, bezoekt André eerst zijn vriend Don Mateo. Die blijkt haar beter te kennen en in de loop van het verhaal dat hij aan Andre vertelt, wordt duidelijk wie de marionet uit de titel van het boek is.

Don Mateo ontmoet haar voor het eerst in een trein op weg naar het klooster maar vindt haar tot zijn verbazing terug in een tabaksfabriek waar jonge en oude vrouwen, mooie en lelijke, schaars gekleed, de cigaren, cigaretten en cigarillo's rollen. Het lijkt een scène uit de opera Carmen, wat meteen al het ergste doet vermoeden over het karakter van Conchita.

Steeds als Mateo denkt haar te zullen bezitten verdwijnt ze spoorloos en telkens als hij haar terugvindt heeft ze een sluitend verhaal waarvoor hij zwicht, tegen beter weten in. Conchita speelt met Mateo, kat en muis en meesteres en slaaf. De scène waarin Mateo haar in een bovenkamer betrapt, naakt dansend voor twee Engelse heren die volledig aangekleed zijn, de bolhoeden nog op, is bijzonder tragikomisch. Pas als ze echt veel en veel te ver gaat lijkt het er op dat Mateo toch zijn zin krijgt en in zekere zin krijgt hij die. Echter maar gedeeltelijk.

Grijze haren krijgt hij er van. Hoe het verhaal van Don Mateo afloopt is dan ook niet de vraag in dit razend spannende boek, maar hoe ver Conchita zal gaan in haar grillen en luimen, en wat Andre daarna zal doen. Na het aanhoren van het verhaal van zijn vriend.

Tot het einde toe bleef dit boek me verrassen in zijn onverwachte plotwendingen. Een hyperromantisch verhaal, geschreven als een thriller.

Reacties

Populaire posts