Kafka op de campusKafka on the beach is een boek van Haruki Murakami. Een ander boek van Murakami, After dark, was oorspronkelijk het uitgangspunt voor de voorstelling Random Numbers die theatergroep ZUUR vandaag nog op campus Woudestein speelt. Een locatievoorstelling over het kaalgeslagen campusterrein en door de gebouwen. Inhoudelijk is de voorstelling een idee van ZUUR, het idee om een voorstelling op de campus te maken kwam van mij. Of dat zo'n goed idee was begon ik me langzamerhand gaande het proces af te vragen.

Waren er in de opstartfase al problemen om het benodigde geld bijeen te vergaren, in de eindfase begon het er op te lijken dat behalve de weergoden zelfs de universiteit ons tegenwerkte. De universiteit is altijd al een logge en bureaucratische organisatie maar door de bewaking, de schoonmaakdiensten en de afdeling groenvoorziening werd niet aldoor even vlekkeloos samengewerkt. Kafka op de campus.

Maar gelukkig is de productie doorgezet en deze week wordt de voorstelling nog gespeeld, vanavond voor het laatst. Deze voorstellingen zijn uitverkocht maar vanmiddag is er nog plek.

Het is een mooie voorstelling geworden. Sereen, zou ik zeggen. Het publiek volgt een in het zwart geklede gids over het kale campusterrein. Juist dat vreemde lege van het terrein versterkt het gevoel van vervreemding. Samen met de gids is het publiek op zoek. Maar op zoek naar wat? We worden langs enigszins wonderlijke bewoners van de campus gevoerd die zich op bizarre plekjes bevinden en daar wachten op de terugkomst van een vrouw die voor ieder van hen een andere betekenis heeft. Zo zijn daar de coffeegirl, de man met de gitaar, de man met de rafelige trui en de journaliste. De sfeer is als van een droom, je wordt echt meegevoerd door een sprookjesachtige wereld.

ZUUR speelt de voorstelling Random Numbers vanmiddag nog twee keer, om half vijf en vijf uur, de avondvoorstellingen zijn uitverkocht. Informatie en reserveren: www.zuur.net

Reacties

Populaire posts