Oostpool: Pijlers van de samenleving

Alweer een Ibsen te zien in de Rotterdamse Schouwburg. Ditmaal Pijlers van de Samenleving door Theatergroep Oostpool. Net als bij de Theatercompagnie is de tekst aardig gemoderniseerd. Toch zijn er grote verschillen. De Wilde Eend van de Theatercompagnie was geabstraheerd in de vorm, hier is de vorm er een van een soort rollenspel. Halverwege het stuk worden de kostuums, mannen in pakken, vrouwen in mantelpakken en jurken, gewisseld voor meer historiserende kostuums. Niet echt kostuums uit Ibsens tijd, maar geabstraheerde versies daarvan. De voorstelling wordt in een ruk gespeeld en duurt lang, van half negen tot ca. tien voor elf, maar verveelt nergens. Zijn de verhoudingen in het begin niet altijd even duidelijk, vooral de familieverhoudingen niet, als het verhaal eenmaal op gang is word je er door gegrepen en treft de actualiteit die Ibsen nog steeds heeft.

Het verhaal gaat over de pijlers in de samenleving in een kleine stad in Noorwegen met als middelpunt Karsten Bernick. Hij is een reder en heeft de stad grootgemaakt. Dit ten koste van de jongere broer van zijn vrouw, Johann Tonnessen. Deze laatste komt aan het begin van het stuk terug, in gezelschap van zijn half-zuster Lona. Met Lona heeft Karsten een affaire gehad, maar hij is niet met haar getrouwd. Hij trouwde met zijn Betty Tonnessen vanwege haar kapitaal.

Het stuk gaat over ambitie en daar rücksichtslos voor gaan, niet gehinderd door scrupules. Alles onder het mom dat het het beste is voor de samenleving als geheel. Bijna lijkt Bernick hiermee weg te komen, dan worden de rollen omgedraaid en lijkt het alsof hij ontmaskerd zal worden. Het geweten van Bernick gaat spreken maar tenslotte komt hij weg met zijn halve bekentenis en lijkt het bijna een happy end.

De voorstelling wordt geweldig gespeeld waarbij me vooral de twee hoofdrollen van Bernick (Ali Ben Horsting) en Lona (Daphne de Winkel) opvielen. De ontmaskering van de eerste door de laatste waarbij de tranen over de wangen van Bernick rolden, vond ik één van de hoogtepunten.

Reacties

Populaire posts