Vladimir Nabokov: Heer, Vrouw, Boer

Dit al behoorlijk oude boek van Vladimir Nabokov uit 1928 en geschreven in Berlijn doet in eerste instantie denken aan "The Postman Always Rings Twice" van James M. Cain. De boer uit de titel is een arme neef uit de provincie van de heer, een warenhuiseigenaar in Berlijn. Hij, de boer, ontmoet het stel in de trein naar Berlijn als ze elkaar nog niet kennen en krijgt nadat hij bij aankomst is aangenomen in de zaak van de heer, al snel een verhouding met de vrouw van de heer. De verhouding wordt steeds intenser en het plan rijpt om de heer om te brengen. Hoe dit echter aan te pakken? Zij is een ontevreden femme fatale die meer uit verveling dan uit liefde de verhouding start en hij een onzekere provinciaal die opkijkt tegen de vrouw. Gif, een pistool en verdrinking komen als mogelijkheden voor de geplande moord aan de orde, maar alle mogelijkheden hebben hun nadelen.
Vooral als in de loop van het verhaal het gevoel steeds sterker wordt dat de plannen van de boer en de vrouw gedoemd zijn te mislukken word je benieuwder naar het slot. Het beoogde slachtoffer is een mooi weergegeven schertsfiguur die maakt dat de toon van het boek steeds licht blijft. Een met zichzelf ingenomen ijdeltuit die in zekere zin verdient om vermoord te worden want hij houdt absoluut niet van zijn vrouw. Zijn twee tegenstanders zijn de zelfzuchtige dame die om het geld getrouwd is en de in eerste instantie erg sullige neef die zich ontwikkelt tot een handig verkoper maar die toch ook niet is opgewassen tegen machinaties van de heer en de vrouw.
De ontknoping is als altijd bij Nabokov verrassend en zal ik hier niet verklappen, maar het is een grappig en spannend verhaal dat tot het einde blijft boeien.
Omslagillustratie: Dick Bruna

Reacties

Populaire posts