Geschwister Weisheit

Op het Schouwburgplein staat een 62 meter hoge mast opgesteld en vanaf de gond lopen drie staalkabels omhoog naar veertig meter hoogte. Bij de grond staan drie motoren klaar, op de kabel, in een startpositie. Ze kunnen zo naar boven rijden over de kabels. En dat doen ze ook. De Geschwister Weisheit zijn in Rotterdam voor het Straatfestival dat dit jaar in een verkleinde vorm plaatsvindt.
Voordat de motoren gaan rijden klimt Andrei eerst naar boven in de 62 meter hoge mast en voert bovenin halsbrekende toeren uit om te eindigen met een trompetsolo staand op de mast. "Waarheen, waarvoor?" van Mieke Telkamp en dat is inderdaad de vraag. Waarom doet iemand zoiets? Het ziet er allemaal erg roekeloos en gevaarlijk uit. Waarheen is hij op weg? Naar een vroege dood door een val van 62 meter? Voor wie doet hij dit? Ter eer en meerdere glorie van zichzelf? Windt het hem op?
Dan gaan de motoren de kabels op. Drie motorrijders bovenop, een soort trapeze onderaan de motor om hem in evenwicht te houden en op die trapezes drie dames in korte rokjes. Alles oogt erg ouderwets. Vooroorlogs kermisvermaak. Oost-Europees. Ook het uiterlijk van de heren en dames is Oost-Europees. Korte en gedrongen figuren met namen als Alexander, Andrei en Natasha. Ouderwets genieten van volksvermaak. Ook de zwervers op het Schouwburgplein genieten mee.
Meer over de Geschwister Weisheit? Klik hier!

Reacties

Populaire posts