De Tiende Planeet

Vanmiddag treedt Govert Schilling op bij Studium Generale. Al net zo'n makkelijke spreker als Jeroen Smit. Hij vertelt uit het hoofd, weet zelfs exact de geboortedata van sommige wetenschappers (alhoewel ik die niet kan controleren, maar het klinkt overtuigend). Hij houdt een spreekbeurt met lichtbeelden over de zojuist gedane ontdekking van de tiende planeet in ons zonnestelsel. Het draait om de vraag of die tiende planeet wel echt een planeet is. En als dat niet zo is, is Pluto dan wel echt een planeet of eigenlijk maar een gewone ijsdwerg?
De naam Pluto blijkt verzonnen te zijn door een klein meisje, de planeet bevindt zich zo diep in de duistere uithoeken van ons heelal dat hij vernoemd is naar de Griekse god van de onderwereld. Planeten zijn vernoemd naar goden en figuren uit de Griekse mythologie, andere hemellichamen worden vernoemd naar figuren uit willekeurig welke mythologie, afhankelijk van de keuze van de ontdekker. Bij planeten heeft de ontdekker wel inspraak, kan een voorstel doen voor een naam, maar beslist de IAU, de International Astronomic Assocation.
Pluto, de hond van Mickey Mouse blijkt weer vernoemd te zijn naar de planeet en heeft in 1930 ooit korte tijd een andere naam gehad, namelijk Rover in de film The Picnic uit 1930 van vlak voor de ontdekking van de nieuwe semi-planeet.

Reacties

Populaire posts