Keesen & Co: Door Jou

Ik ben niet eerder in De Blauwe Zaal in de Utrechtse stadsschouwburg geweest en de zaal is niet blauw. Zelfs de stoelen zijn van ordinair rood pluche. Dat past weer goed bij de spullen in het keukenkastje van het echtpaar in de voorstelling Door Jou van Esther Gerritsen. Die zijn allemaal rood met wit, het flesje Jupiler, het vergiet, het Tomado-doosje van de fritensnijder, alleen de zilvergrijze cd-speler valt een beetje uit de toon.

Hetzelfde, uit de toon vallen, gebeurt met het spel van de jonge toneelschrijver Peter Witjes (Joeri Vos) die bij het echtpaar Anne (Monique Kuijpers) en Johan (Michiel Nooter) op bezoek komt. Anne en Johan praten op verhevigde toon alsof ze voortdurend aan het acteren zijn en dat is acteren met een grote A. Peter Witjes komt maar moeilijk uit zijn woorden. Maar wat hij zegt slaat de spijker op zijn kop. Het echtpaar fileert het eigen huwelijk tot op het bot en krijgt dankzij de gast, een jonge toneelschrijver en leerling van Anne, inzicht in hoe hun huwelijk eigenlijk in elkaar steekt. Een vrolijke en kluchtige voorstelling is het resultaat, waarbij je je vaak afvraagt wat gespeeld is en wat echt. De spelers lijken uit hun rol te stappen en wenden zich in terzijdes rechtstreeks tot het publiek, Joeri Vos als Peter lijkt vaak ongewild in de lach te schieten, wat aan het einde als hij een op ontroerende wijze een liedje voor zijn gastvrouw en leermeesteres zingt, juist erg vertederend werkt.

Ik wil vaker naar Keesen & Co en vraag me af waarom ze op hun tournées Rotterdam niet aandoen. Ook verbaast het me dat ik geen van de drie acteurs ooit eerder heb gezien op het toneel.

Reacties

Populaire posts