Adelaars en engelen

Max is een topjurist als Jessie zelfmoord pleegt door zichzelf door het hoofd te schieten. Hij barricadeert de kamer in zijn huis waar de zelfmoord is geschied en trekt zich terug in zichzelf en in zijn cokeverslaving. 's Nachts belt hij naar een radiozender om zijn verhaal te doen en de presentatrice van het programma komt bij hem op bezoek om zijn complete verhaal op te nemen. Samen met haar keert hij vanuit Leipzig terug naar Wenen waar de hele geschiedenis begon.
Adelaars en engelen is het verhaal van een hypnotiserende zoektocht naar de waarheid achter de zelfmoord van Jessie. Soms rauw en realistisch, op andere momenten psychedlisch en symbolistisch. Drugssmokkel, de Balkanoorlog en moord spelen op de achtergrond een belangrijke rol. Max houdt zich met coke op de been en vaak is niet duidelijk of wat hij vertelt werkelijkheid is of hallucinatie. Erg knap is de afwisseling tussen het verhaal van Max in de verleden tijd en de gebeurtenissen in het heden.
Met dit boek vestigde de jonge Duitse schrijfster in één keer haar naam. Het is een spannend boek dat voor het overgrote deel leest als een trein. Bij de overgang van Leipzig, waar het eerste deel speelt, naar Wenen, waar het tweede deel zich afspeelt, zat mijns inziens een dip, maar dat doet niets af aan het boek. Ook de uiteindelijke 'ontknoping' vond ik niet al te spectaculair en lichtelijk vergezocht, maar al met al een literaire thriller van hoge kwaliteit.

Reacties

Populaire posts