J.-K. Huysmans: Op drift
Jean Folantin is een eenzaam persoon. Hij heeft een saaie baan en vervelende collega's. 's Avonds gaat hij op pad om een goed restaurant te zoeken, telkens wordt hij teleurgesteld. Voor liefde ging hij naar de hoeren, maar die slechte gewoonte heeft hij afgezworen. Ook daar werd hij te vaak teleurgesteld.
Folantin is een negentiende-eeuwse voorloper van de hoofdpersoon van De walging van Sartre. In prachtige volzinnen en mooie metaforen beschrijft Huysmans het moderne levensgevoel van de antiheld in dit dunne boekje, Op drift, uit 1882.
Soms lijkt het hem te gelukken om gelukkig te worden, maar steeds opnieuw gaat het mis. Hij ontmoet een oude kennis en even lijkt het er op dat er een vriendschap zal ontstaan. Maar de kennis neemt hem mee naar een nog slechter en luidruchtig eethuis. Vervolgens bezoeken ze een opera waar Folantin zich ergert aan de acteurs, en op botte wijze neemt hij afscheid. Alles beschreven in een barokke en flamboyante stijl.
Dan besluit hij zijn eten thuis te laten bezorgen om niet meer naar restaurants te hoeven zoeken, maar na de eerste euforie gaat het ook met dit eten snel bergafwaarts. De soep is elke dag hetzelfde en het komt steeds later en is iedere dag minder warm.
Tenslotte besluit hij dan toch weer een restaurant te bezoeken en gaat tot overmaat van ramp ook nog tegen zijn zin mee met een publieke vrouw. Waarna duidelijk is dat het met die Folantin nooit wat zal worden.
Je identificeert je niet met het noodlot van de existentiele held. Je kunt wel heerlijk om hem lachen.
Reacties