The Suzannes terug in Enschede

Met een reünie-optreden in De Melkweg kwamen The Suzannes voor het eerst na twintig jaar weer bij elkaar en toen dacht ik dat het het beste zou zijn om slechts één keer in de tien jaar opnieuw bij elkaar te komen. Het tweede reünie-optreden was dan ook tien jaar later, in Enschede tijdens een Nobo-sessie in een tent op de markt. Toen Tull de bassist ons vroeg om vorig jaar alweer op te treden had ik in eerste instantie niet zo'n zin. Liever opnieuw tien jaar wachten. Als we er dan nog allemaal weer zouden zijn. De andere Suzannes en mijn vrouw overtuigden me het toch te doen en het resultaat was The First Suzannes Punk Orchestra, met blazers, toetsen en ukelele, in Woerden vorig jaar. Onze originele drummer, Klaas Sikkema, was toen onverwachts afgehaakt. Hij speelde al geen drums meer sinds hij Twenthe verlaten had en had weinig trek in veel oefenen voor één optreden.

Het punkorkest smaakte naar meer dus toch maar weer toegezegd voor een nieuw optreden. Ditmaal op het alumnifeest van de Universiteit Twente. Het wanneer en waar was nog niet zo makkelijk te bepalen, maar uiteindelijk werd gekozen voor de opening van de schilderijententoonstelling van alumnus Toon den Heyer. Die zou plaatsvinden in de Vrijhof waar we ooit nog eens in een boksring hadden opgetreden. Maar de tentoonstellingsruimte was een galmbak en elektrisch versterkt daar spelen leek niet zo'n goed idee. Ook de afstand Schoorl-Enschede is nogal groot, de toetsenist/ukelele-speler Willem was jarig, dus werd besloten om een country-folk-punk-optreden te doen, bijna akoestisch, met elektronisch drumstel en elektrische bas. Daarbij dobro, ukelele, accordeon en akoestische gitaren.

Afgelopen zaterdag was het zover. Voor een gigantische kakelende massa alumni speelden we onze set. The Suzannes zagen er niet uit als echte standaard alumni. Ook kunstenaar Toon den Heyer niet. Maar het overgrote deel was uitgedost in colbert met of zonder stropdas. De jaren waarin wij studeerden, eind jaren zeventig, waren overduidelijk ondervertegenwoordigd. Behalve Toon en Goos van Vliet heb ik geen enkele oude bekende uit de tijd dat The Suzannes triomfen vierden, gezien.

Foto: Goos van Vliet.

Reacties

Populaire posts