Paul Morand: Ouvert la nuitZes verhalen over nachtelijke belevenissen met dames bevat Ouvert la nuit. "Liefdesnachten?" vraagt een onbekende ik-figuur in het voorwoord aan ene Pierre die aan ons, de lezers, als de verteller wordt gepresenteerd. Pierre ontsteekt daarop in woede en lacht de ik-figuur uit.

Het zijn dan ook geen liefdesnachten die in dit boekje worden gepresenteerd. Van liefde is daarentegen meestal wel sprake. Vijf van de nachten hebben een geografische aanduiding. Er is een Catalaanse, een Turkse, een Romeinse, een Hongaarse en een noordelijke nacht. Tenslotte is er een nacht van zes dagen, een prachtig verhaal over een man die probeert een jonge vrouw te versieren. Deze vrouw is echter op haar beurt verliefd op een wielrenner die deelneemt aan de zesdaagse in Parijs. Dit is ongetwijfeld het beroemdste verhaal uit de bundel want in de twintiger jaren van de twintigste eeuw verfilmd onder de titel Open all night.

Paul Morand was diplomaat en reisde al vroeg de wereld rond. Dat is in dit boek duidelijk te merken. Hij geeft mooie beschrijvingen van de steden die de hoofdpersoon bezoekt en de bewoners daarvan.

Het mooist vond ik zelf de meest dramatische verhalen zoals het eerste, de Catalaanse nacht, en de Romeinse en Hongaarse nacht. In laatstgenoemd verhaal nemen twee Franse soldaten een jonge Joodse vrouw op haar eigen verzoek mee naar Budapest waar haar vader zich verschuilt in de synagoge en niet naar buien durft te komen uit angst voor de antisemietische Hongaren.

Het laatste verhaal staat hiermee in groot contrast. In de noordelijke nacht sluit de hoofdpersoon zich aan bij een naturistensekte die gebaseerd is op de Duitse körperkultur, een sekte met nogal racistische trekjes, alleen arische mensen kunnen lid worden en zo zijn er meer strenge regels. Vreemd is wel dat de vrouw waarmee Pierre het aanlegt nogal Mongoolse trekken heeft en toch ook lid is van de sekte.

In die dubbelheid treedt tegelijk het 'probleem' van Paul Morand naar voren. Na de oorlog werd hij voorgedragen voor de Académie Française maar zijn benoeming werd lange tijd tegengehouden door generaal De Gaulle, vanwege zijn steun aan het Vichy-regime. Jarenlang leefde hij als baling in het buitenland waar hij ondertussen het ene boek na het andere schreef. Ik ben in ieder geval onder de indruk van dit Ouvert la nuit en benieuwd naar de tegenhanger van dit boek, Fermé la nuit.

Reacties

Populaire posts