Noodklok

In NRC Next wordt op 2 februari de noodklok geluid voor de Nederlandse realistische vervolgstrip. Tot nu toe ongemerkt aan Nederland voorbijgegaan want NRC Next is er achter gekomen dankzij artikelen in de Belgische krant De Morgen. In de Telegraaf heeft men een einde gemaakt aan de avonturen van Nicky Saxx (ik had er nog nooit van gehoord) en daarmee verdween de laatste vervolgstrip uit de krant. Deskundigen spreken er schande van en Dick Matena wijt het aan de tekstcultuur van het protestantse Nederland tegenover de katholieke cultuur in België die veel meer beeldgericht is. De beeldenstorm laat nog steeds zijn sporen na.

Maar is het zo ernstig gesteld met de realistische strip? Want een paar dagen eerder op 31 januari meldde dezelfde NRC Next dat voor het eerst een strip op de longlist van de Libris-literatuurprijs staat. Een realistische strip ook nog eens. Dat lijkt bijna het gelijk van Dick Matena te bevestigen. Het gaat in deze strip blijkbaar niet om het beeld. Het is literatuur, dus tekst.

Illustratie: Niet-realistische en niet-vervolgende en hoogst-visuele strip van de beste striptekenaar van Nederland, G. Wasco

Reacties

Populaire posts