Dogville

Dogville is een film van Lars von Trier. Het rotheater heeft er een theaterversie van gemaakt. De vraag is waarom je dit zou willen, een theaterversie maken van een film. Een boek verfilmen of op het toneel brengen geeft iemand die te lui is om het boek te lezen of sowieso nooit een boek leest, de mogelijkheid op een gemakkelijke manier toch kennis te nemen van de inhoud. Van de mensen die ik gisteravond voor de voorstelling en in de pauze ontmoette had de helft de filmversie al gezien. Ondanks dat wilden we toch weten wat het rotheater er van had gemaakt, zoals lezers van een boek ook graag de verfilming van hun boek gaan bekijken. Meestal tegen beter weten in. Zo draaien op dit moment verfilmingen van Het Parfum, Elementaire Deeltjes en Kruistocht in spijkerbroek.
Dan nu de voorstelling van het rotheater. Geregisseerd door Pieter Kramer en daarom tot in de puntjes verzorgd wat betreft de aankleding en het uiterlijk. Ouderwetse zetstukken worden af- en aangereden en voor die zetstukken speelt zich het drama van Dogville af. In het begin lijkt Dogville een vredig en vriendelijk dorpje, maar al gauw ontpopt het zich tot een soort Twin Peaks. De façade van de aardige en behulpzame dorpsbewoners blijkt een vermomming die het gruwelijk innerlijk verbergt. Het onverwachte en destructieve einde komt als een soort bevrijding. Gelouterd en gereinigd als na een Griekse tragedie komen we naar buiten.
Het spel is gevariëerder dan in de film, theatraler, grootser. Viel ik de eerste keer dat ik de film wilde bekijken, die 's nachts werd uitgezonden, in slaap, en vond ik de film toen ik hem in zijn totaal bekeek toch wel erg kabbelend, de theaterversie is heftiger en ook grappiger. De mooiste toevoeging vind ik de aanwezigheid van de verteller, in de film de prachtige stem van John Hurt, hier de volledig in zwart geklede, op zijn sportschoenen na, Ton Kas. Hij loopt als was hij een onzichtbare man door de straten van Dogville en becommentariëert, vertelt en leidt in.
De voorstelling Dogville speelt nog op diverse plaatsen tot 24 februari en is zeker een aanrader!

Reacties

Populaire posts