OT Theater: Het uur waarop we niets van elkaar wisten

Het is vreemd. De voorstelling Het uur waarop we niets van elkaar wisten zou gemaakt worden door Els van der Jagt, samen met Ton Lutgerink. Maar in de week voordat we naar de voorstelling gaan, de zondag er voor, is Ton Lutgerink overleden. Daardoor krijgt de voorstelling een andere betekenis en andere lading. Zeker als er een urn met as wordt uitgestrooid en als er iemand met een doodskist op zijn rug opkomt. Dat kan haast geen toeval zijn. Maar het staat in het stuk van Peter Handke dat het OT Theater uitvoert. Zonder Ton.

Maar ook zonder hem is het een schitterende voorstelling. We zien een groot aantal karakters op een plein. Door elkaar heen bewegend, soms samen, soms alleen. Ik moet denken aan de film die we de avond tevoren hebben gezien. Nu zijn wij als toeschouwers de bewakingscamera. Er komt een jongen op met een baksteen in zijn hand. Hij wordt achtervolgd door een andere man. Is de jongen een kwajongen of een aspirant-terrorist? We weten het niet.

Ondanks dat het soms een chaos lijkt en een reeks toevallige gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben blijft de voorstelling van begin tot einde boeien. Slechts enkele constanten zijn er. Laura Johannes die heen en weer loopt,steeds in haast, steeds op zoek. Hok Tan die als parkwacht haar tegenpool is. Steeds rustig en bedaard. Nadenkend.

Meeste indruk maakt de jongeman die geweldig kan breakdansen. Het lijkt of hij zweeft. Maar het is echt een ensemble-stuk dit stuk zonder woorden. Het lijkt me een hele kluif om er voor te zorgen dat iedereen steeds op tijd op is, in het juiste kostuum, op de juiste plaats. Maar het lijkt aldoor goed te gaan. In ieder geval voor de argeloze toeschouwer.

Een vrolijke voorstelling. Ondanks de dood van Ton Lutgerink toch afgemaakt door Els van der Jagt en Katja Grässli en geheel in zijn geest. Soms denk je dat hij zelf nog steeds de touwtjes in handen heeft gehad. Van boven.

Het uur waarop wij niets van elkaar wisten is nog tot 19 februari te zien in het OT Theater. Bekijk de speellijst op de website van het OT Theater voor details.


Foto: Pepijn Lutgerink

Reacties

Populaire posts