Julian Barnes: England, England

Dit boek verscheen in 1998 en speelt in een nabije toekomst van dat jaar. Maar Julian Barnes had vast niet gedacht dat hij met dit boek een satirisch boek schreef dat tien jaar later verrassend actueel zou blijken. England, England handelt over de identiteit van een natie en waar die uit bestaat.

De magnaat Jack Pitman van Pitco verzint op een dag samen met zijn ideeënvanger Jerry een vakantiepark dat heel Engeland samenvat op één kleiner eiland, het Isle of Wight. Onder de noemer dat mensen liever kijken naar een kopie dan het origineel en is het niet een stuk handiger als alle highlights van Engeland dicht bij elkaar liggen zodat ze in één dag allemaal te bezichtigen zijn? Dat is de essentie van het boek. Het onderliggende verhaal over Martha en Paul en hun coup om England, England over te nemen is bijzaak in het boek. Het draait om de ideeën en om de waanzinnige karakters, zoals dat van Jack Pitman zelf, zijn historicus Max, de koning van Engeland en zijn vrouw, de koningin.

Jack Pitman bouwt een Engeland dat al gauw succesvoller wordt dan het oude Engeland dat onder de naam Anglia wegkwijnt en vergeten wordt. Max de historicus schrijft de mythen die het nieuwe Engeland van zijn historische achtergrond moeten voorzien, de koning gedraagt zich als een rokkenjager om Lady Godiva in bed te krijgen. Julian Barnes speelt een intrigerend spel van verdubbeling, echt vs namaak, geschiedenis vs mythe en kunst vs vervalsing.

Het onderliggende verhaal volgt Martha Cochrane, zijn rechterhand en kortstondige opvolger, van jeugd tot aan haar ouderdom, haar seksuele avonturen, haar cynisme. Maar zij is meer rode draad dan hoofdfiguur in deze kostelijke satire waarin alles draait om de megalomane Jack Pitman.

Reacties

Populaire posts