Duizend bommen en granaten

Duizend bommen en granaten is het thema van het volgende Eenakterfestival van de Rotterdamse Vereniging voor Amateurtheater (RVA). Voor dit festival werk ik met het Klein Rotterdams Toneel (KRT, voorheen Katholiek Rotterdams Toneel, maar het gelovige is er ondertussen af) aan een voorstelling met dezelfde titel geschreven door Hergé. Toevallig werd deze tot nu toe enig bekende theatertekst van zijn hand in diens honderdste geboortejaar in Brussel ontdekt door Kuifje-vorser Namu Soudal. Wij hebben de eer dit stuk voor het eerst als wereldpremière op te voeren. Op zondag 18 november aanstaande in 't Kapelletje te Rotterdam.

Ik begin de repetitie met een tweetal oefeningen uit het boek Vuur, water, lucht, aarde van Helmert Woudenberg. Over een tweetal patiënten, een therapeute en een geneesheer. Het conflict gaat over een poging tot aanranding van de ene patiënt door de andere. Het is een moeilijke oefening maar ik maak de spelers duidelijk dat het gaat om een oefening. Het is slechts een begin en het hoeft niet perfect te zijn. De volgende oefening is de oefening met een scène in vier rondes tussen de geneesheer en de therapeute. Die is iets makkelijker, maar ook niet echt gemakkelijk.

Dan beginnen we daadwerkelijk aan het stuk. Hierover wil ik liever niet al te veel kwijt om niet al te veel te verklappen. Maar het wordt spannend.

Reacties

Populaire posts