Louis-Paul Boon: De paradijsvogel


Een gruwelijk boek. Een duister boek. Een ontregelend boek. Een mysterieus boek. Een verwarrend boek. Dat is De Paradijsvogel van Louis-Paul Boon allemaal. Vier verhalen worden door de schrijver met elkaar vervlochten. Het verhaal van de seriemoordenaar Wadman in de wijk Klooster. Het verhaal van pastoor E.H. Ramadhoe die een studie maakt van de vrouwen van Taboe aan de hand van pin-ups. Het verhaal van het Marilyn Monroe-achtige fotomodel en actrice Beauty Kitt. En tenslotte de lotgevallen van Tubal-Kain die worden verteld door de mond van de bokser Vulcan Fiber. Alle vier de personages zijn met elkaar verbonden. Wadman maakte de eerste pin-up foto van Beauty Kitt. Ze was eerst getrouwd met de bokser Vulcan Fiber en later begint ze een relatie met E.H. Ramadhoe. Het verhaal van een amorele tijd is de ondertitel.

In de verschillende hoofdstukken vertellen ze in de vorm van herinneringen hun geschiedenis. Alleen de bokser is een uitzondering. Als in een delirium vertelt hij de geschiedenis van het hongerige volk van Tubal-Kain dat op een gegeven moment besluit om haar kinderen te offeren aan de paradijsvogel. Een verhaal dat toont hoe een religie ontstaat als verzinsel van de mensen.

Het boek is een afgeschreven boek uit de bibliotheek van het Marnix Gymnasium. Niet bepaald een christelijk boek en het is geen enkele keer uitgeleend. Ik kan me niet voorstellen dat een leerling van de middelbare school dit boek zou kunnen begrijpen. Opwindend zou die het vinden, dat wel, vermoed ik.

Volgens de achterflap staat de paradijsvogel symbool voor de phallux. Maar na lezing van het boek staat de paradijsvogel symbool voor zowel het mannelijk als het vrouwelijk geslachtsdeel, die ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en die in diverse gedaanten en op de meest onverwachte momenten in het boek tevoorschijn komen.

Alle goede kunst is gruwelijk hoorde ik onlangs op de radio. Dit boek is dat ook. Gruwelijk en grote kunst van één van de grootste schrijves die België ooit heeft voortgebracht.

Reacties

Populaire posts