F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby


Naar aanleiding van de nieuwe verfilming van dit boek, The Great Gatsby, door Baz Luhrman, staat dit boek ineens weer in de toptien van zowel Gutenberg.org als van Feedbooks. Die verfilming, zelf niet gezien, was ook voor mij aanleiding het boek op mijn ereader te zetten. Ik verwarde het met The Last Tycoon waarvan ik ooit de verfilming naar een scenario van Harold Pinter heb gezien en dacht dat het over een filmmagnaat ging. Niets is minder waar.

The Great Gatsby gaat over de mysterieuze buurman van de ik-figuur, de beurshandelaar Nick Carraway. Gatsby geeft regelmatig grote feesten in zijn huis in West Egg, de plaats waar de nieuwe rijken wonen. In East Egg woont het oude geld, waaronder Daisy, het nichtje van Nick Carraway. Daisy is getrouwd met Tom Buchanan maar had voor de Eerste Wereldoorlog een verhouding met Gatsby. Hoe Gatsby aan zijn geld gekomen is blijft onduidelijk. Er zijn speculaties dat hij een bootlegger is, het boek speelt in de tijd van de drooglegging, in 1922.

Maar niet het verhaal is het dat dit boek aantrekkelijk maakt, dat is de sfeer van de roaring twenties. Scott Fitzgerald schreef een swingend boek dat je onmiddellijk in zijn greep vat en houdt. Langzamerhand worden de mysteries rondom Gatsby beetje bij beetje opgehelderd, maar net niet helemaal. Er blijft nog iets te raden over en dat maakt het boek krachtiger dan wanneer alles zou worden opgelost en verklaard.

De onbetrouwbare verteller Nick Carraway schetst de figuren rondom Gatsby en zichzelf met enkele duidelijke kenmerken maar Gatsby blijft schimmig. Een romanticus met een grote liefde, zijn liefde voor Daisy die hij jarenlang uit het oog is verloren en terugvindt in East Egg, getrouwd. Via Nick hoopt hij opnieuw in contact met haar te komen. Dat gebeurt ook in een prachtige scène tijdens een regenbui in het huis van de verteller.

The Great American Novel wordt The Great Gatsby wel genoemd en dat is het boek: groots.

Reacties

Populaire posts