De Keuze #7: Give me back my broken night
Give me back my broken night is experiment en daarom net zo sympathiek als onze gids. Een voorstelling over een mogelijke toekomst van Rotterdam. De wandeling bestaat uit verschillende delen. Eerst komen we samen in de educatieve ruimte van de schouwburg. Daar worden we in twee groepen verdeeld, de paarse en de gele groep. We krijgen een mp3-speler die we in onze zak moeten steken en dan gaan we naar buiten. De gele groep eerst onder leiding van Duncan gaat eerst. Ik zit in de tweede groep, de paarse, en wij moeten nog even wachten.
Dan gaan wij ook naar buiten en krijgen een korte toespraak op het Schouwburgplein, door Duncan. Hij schetst ons een beeld van de toekomst van dit plein. Achter hem draait een b-boy rond op zijn hoofd. Dan gaan we op pad. Paul neemt ons mee naar de Lijnbaan en schetst net zoals Duncan even eerder een toekomstbeeld van de Lijnbaan. Een groene Lijnbaan zonder winkels.
Dan moeten we onze mp3-spelers inschakelen en gaan we met een soundtrack op pad. Begeleid door synthesizermuziek vertelt een stem over Rotterdam in 2113, honderd jaar later. We lopen over de bodem van een moeras tussen vervallen gebouwen. Het is moeilijk dit toekomstbeeld te zien met de tegenwoordige tijd nog volop om je heen.
Het vierde deel van de voorstelling is opnieuw op het Schouwburgplein. Daar mogen we ons eigen toekomstbeeld schetsen, met zijn zevenen. Twee van ons mogen een vel papier vasthouden, een derde krijgt een draagbare beamer omgehangen. Die schijnt op het papier en daarop verschijnt een tekening van wat wij ons voorstellen. Een vijver, terrassen, een groen Schouwburgplein. Als we klaar zijn met fantaseren gaan we terug naar binnen.
Het vijfde en laatste deel van de gebroken nacht vindt tenslotte opnieuw plaats in de educatieve ruimte. Hier worden de toekomstbeelden van beide groepen geprojecteerd op een scherm en gaan we er over in discussie. Of liever, we kunnen elkaar vragen stellen. Echt gediscussieerd wordt er niet.
Al met al geen geweldige voorstelling maar een interessant gedachtenexperiment.
Reacties