Lambert J. Giebels: De Greet Hofmans Affaire


Van De Greet Hofmans Affaire wist ik tot nu toe nooit het fijne. Er was een soort Raspoetin aan het hof van koningin Juliana, dat kwam uit door een artikel in Der Spiegel en werd door de toenmalige regering Drees in de doofpot gestopt. Dat was zo ongeveer mijn beeld. Een zeer beperkte kijk blijkt uit dit boek van Lambert J. Giebels. Er was veel meer aan de hand en tegelijk lijkt het soms op een storm in een glas water. Vooral als de affaire de aandacht trekt van zowel CIA als KGB.

Het begint met de oogziekte van prinses Marijke (later Christina). In Hattem is een gebedsgenezeres actief, Greet Hofmans, en Bernhard en Juliana denken 'baat het niet dan schaadt het niet'. Maar al gauw neemt Greet Hofmans Juliana voor zich in terwijl Bernhard steeds meer een hekel aan haar krijgt. Er is een affaire met een paard van de prins en tevens suggereert Hofmans dat Marijke niet geneest omdat haar vader niet in de gebedsgenezing gelooft. Er vestigt zich een kliek rondom Hofmans op paleis Soestdijk en dit zorgt voor grote verdeeldheid tussen beide helften van het echtpaar Juliana-Bernhard. Greet Hofmans raakt meer en meer op de achtergrond en de affaire verandert in de kwestie Soestdijk waarbij het draait om het redden van het huwelijk van koningin en prins-gemaal.

Wat moet er met de kinderen gebeuren als ze scheiden? Moet de koningin aftreden na een scheiding in het christelijke Nederland? Iedereen is er van overtuigd dat bij een scheiding het volk voor de koningin zal kiezen tegen de prins-gemaal. Maar de twee oudste kinderen Beatrix en Irene bevinden zich in het kamp van de prins.

Op de achtergrond probeert politiek Nederland, Louis Beel en Willem Drees voorop, de zaak te redden. Dat gaat niet van een leien dakje en de hoofdrolspelers denken er niet aan om gewillig mee te werken. Regelmatig ergeren de politici zich aan de voor hen spreekwoordelijke 'Oranje koppigheid'.

Giebels heeft uitputtend alle archieven doorzocht en gepoogd de onderste steen boven te halen. Al die gegevens heeft hij verwerkt in een boek dat geen dorre opsomming is van feiten maar spannend is als een thriller en leest als een trein.

Reacties

Populaire posts