Bonheur: Schuld en boete

Eigenlijk had de voorstelling Misdaad en straf moeten heten maar dat is zo ongeveer het enige minpuntje van deze voorstelling. Op de bar in de foyer van theater Bonheur ligt het boek: Misdaad en straf prijkt op de voorkant.

En een paar maanden geleden vroeg een medewerker van Bonheur op Facebook hoe de voorstelling zou moeten heten: Schuld en boete of Misdaad en straf. Ik reageerde met Misdaad en straf en het werd toch Schuld en boete. Dat weerhield mij natuurlijk niet om te gaan kijken naar het geweldige verhaal van Dostojevski over de student Raskolnikov die zijn hospita vermoordt.

Bonheur staat bekend om zijn voorstellingen met veel tekst en ook dit keer is dat het geval. Maar zoals dat altijd in het ene geval heel goed uitpakt en in een ander geval slecht, is het dit keer helemaal raak. Midden in de roos. In een fascinerend decor van ineenstortende balken en met uitgekiend licht wordt het verhaal hypnotiserend goed gespeeld door de drie acteurs.

De onderzoeksrechter (Ruurt De Maesschalck) is een soort inspecteur Columbo, met steeds opnieuw een laatste vraag bij de deur, het hoertje (Sarah Jonker) is ontroerend kwetsbaar op haar zolderkamertje met haar kruisje om haar te beschermen, en vooral de student (Joost Dekker) is gedreven, koortsachtig ziek in zijn hoofd, in eerste instantie overtuigd van zichzelf totdat hij uiteindelijk toegeeft en zelf om zijn straf vraagt.

Gaat dat zien! Nog tot 1 april te zien in theater Bonheur: Schuld en boete.

Reacties

Populaire posts