Tommy Wieringa: De dynamica van de begeerte
In zekere zin is De dynamica van de begeerte van Tommy Wieringa heel erg 2007. Het is de tijd van veel opwinding over de pornoficatie van de samenleving, de tijd van de breezersletjes en de film Beperkt houdbaar van Sunny Bergman. Dat betekent niet dat ik niet van het boek heb genoten. Ik vind het een interessante studie naar het vervullen van verlangens en de slingerbeweging die het verlangen en de vervulling daarvan voortdurend maken.
Wieringa vertelt over de kerkvader Augustinus en Boeddha die allebei onthouding prediken, onthouding die zolang moet worden volgehouden totdat de lust totaal wordt uitgedoofd en er niet meer aan verlangens gedacht kan worden. Een mooi beeld schetst Wieringa als hij tezamen met zijn vriendin op Belle-Ile is (in het voorjaar van 2006, in datzelfde jaar was ik met mijn gezin ook op vakantie op Belle-Ile), en met zijn verrekijker de voorbij varende meisjes bespiedt vanaf het balkon van hun appartement. Zijn verloofde vraagt hem wat hij daar doet en hij vertelt haar dat een jonge man niets anders is dan een nog niet volgroeide vieze oude man.
Hij daalt af in de diepste krochten van de wereld van de seks door samen met zijn vriend Verschoor naar een seksbeurs te gaan met de veelzeggende naam Wasteland. In het barre land komt hij tot inzicht dat de begeerte het leven zelf is met het aangezicht van de dood. Le petite mort is de val na de vervulling van de begeerte, na het orgasme. Even is de begeerte gedoofd zoals Augustinus en Boeddha willen dat we onze begeerte doven, maar onmiddellijk daarna keert de begeerte terug en zoekt een nieuw verlangen. Telkens een nieuw verlangen.
Wieringa sprak de tekst van dit boek uit tijdens een lezing op de TU Delft in het jaar 2007, het jaar dat hij daar gastschrijver was. Een mooi initiatief van de TU wat o.a. dit interessante boekje heeft opgeleverd.
Reacties