Studium Generale: Pieter Steinz over de Nobelprijs voor literatuur

Pieter Steinz houdt voor Studium Generale Rotterdam een lezing over de Nobelprijs voor literatuur. Het is een onderhoudend verhaal vol grappige anecdotes over o.a. een deep throat bij het Nobelprijscomité en het meest geschikte sterrenbeeld om de prijs te kunnen winnen (weegschaal). De geschiedenis van de prijs is er één van lijsten. Lijsten wie de prijs niet hebben gewonnen terwijl ze wel hadden moeten of in ieder geval gemakkelijk hadden kunnen winnen zoals in het geval van James Joyce en Virginia Woolf. Daarmee ook een geschiedenis van gemiste kansen. Er worden veel namen genoemd van schrijvers die al lang vergeten zijn. Ook is de geografische spreiding van de prijs op zijn minst opmerkelijk te noemen en de verspreiding over de verschillende taalgebieden. Amerikanen, Afrikanen, Aziaten en daaronder Chinezen en Australiërs, allen vallen ze in het niet vergeleken bij de vele Europeanen die de prijs in de wacht wisten te slepen. Hierbij een link naar de complete lijst in de Wikipedia.

Het lijkt er tijdens dit Studium Generale op dat alleen oude mensen boeken lezen. Of in ieder geval literaire boeken. Het gezelschap dat zich verzameld heeft in het collegezaaltje om Pieter Steinz over de Nobelprijs voor literatuur te beluisteren heefn.t een gemiddelde leeftijd van minstens vijfenzestig jaar. Geen enkele student heeft de weg naar de zaal weten te vinden of willen vinden. Laten we het er op houden dat ze verdiept zijn in een spannend boek van een toekomstig Nobelprijswinnaar. Alhoewel ik de kans dat John Grisham, Dan Brown of J.K. Rowling de prijs zullen winnen klein acht. Maar je weet maar nooit.

Ik ga binnenkort het laatste boek van de Italiaanse prijswinnares Grazia Deledda lezen dat ik nog niet gelezen heb van de boeken van haar die zich in onze bibliotheek bevinden. Dat was mijns inziens een terechte winnares en onterecht vergeten. Zij kreeg de prijs "Voor haar idealistisch geïnspireerde werken die een glashelder beeld schetsen van het leven op het eiland waar ze opgroeide en die met diepgang en sympathie ingaan op de menselijke problemen over het algemeen."

Illustratie: Alfred Nobel

Reacties

Populaire posts