Christian Oster: Dans le train

Christian Oster schrijft over merkwaardige mannelijke personages. In het vorige boek dat ik van hem las (Mon Grand Appartement) legde de hoofdpersoon het aan met een zwangere vrouw, in dit boek maakt hij op het station contact met een brildragende vrouw met een tas vol boeken. Hij staat daar niet zomaar. Nee, hij staat op het perron van station St-Lazare voor de trein richting Rouen en heeft voor de zekerheid een kaartje naar de eindbestemming gekocht. Je weet maar nooit. Hij houdt er namelijk van om naar vertrekkende vrouwen te kijken.

Hij biedt de vrouw aan haar tas te dragen en stapt dan samen met haar in richting Rouen. In Gournon stappen ze beiden uit. Zij omdat ze een afspraak heeft met haar zus, zegt ze, en hij omdat hij een afspraak heeft met een niet-bestaande kennis. Hij neemt zijn intrek in het Hotel des Voyageurs en daar vindt hij haar terug door op alle deuren van alle kamers te kloppen.
Het is een grappig boek, Dans le train, met weinig verhaal, maar toch weet het tot het einde te boeien. Langzamerhand wordt Frank, de man, verliefd op Anne, de vrouw, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Reacties

Populaire posts