Geweten

We werken uitvoerig aan de eerste drie scènes waarin Lady Macbeth optreedt. De briefscène, waarin Macbeth vertelt van zijn ontmoeting met de drie heksen; de overhaalscène waarin Lady Macbeth haar man overhaalt de koning te vermoorden; en de moordscène, vlak na de moord op koning Duncan, waarin Macbeth wordt gekweld door zijn geweten.

Ik zie vooral Lady Macbeth worstelen met de Shakespeariaanse teksten, maar haar tegelijk per keer vorderen. De teksten zijn moeilijk te begrijpen, moeilijk uit te spreken, de klemtonen zijn ingewikkeld, het is zeker niet makkelijk, maar ik heb het idee dat we aan het einde van de avond een stuk verder gekomen zijn. Alle drie de scènes draaien voornamelijk om geweten. Het geweten van Macbeth dat hem hindert, het gebrek aan geweten van Lady Macbeth dat de actie voortstuwt.

Na het spelen hebben we het nog even over de kostuums, ik wil iedereen in een Schotse rok, en ik besluit om de Hoofdrolspeelster, de Vrouw van de Zee uit het vorige stuk, te bellen, om daarover iets af te spreken.

Illustratie: Vivien Leigh als Lady Macbeth

Reacties

Populaire posts