Dag van de romantische muziek

De violiste toont weinig emotie. Al haar emoties zitten verborgen achter de lippen van haar mond. Terwijl ze speelt vormen ze een glimlach, tuiten ze, en bewegen snel heen en weer tussen beide. Ahee Sagong is een van de laureaten van het Prinses Christina Concours die optreedt op een speciaal daartoe ingericht podium tijdens de Dag van de Romantische Muziek in het park bij de Euromast. Verder zien we een accordeonduo, een vreselijk jonge trompettist, een illegaal optredende accordeoniste die in de Here is en daarvan opgewekt getuigenis doet, een operazangeres uit Belgie en tenslotte het Jos Valster Quintet met Fay Lovsky op diverse instrumenten waaronder de zingende zaag. Het weer is bewolkt en het dreigt voortdurend te gaan regenen, maar tot en met het slotconcert blijft het gelukkig droog. Met poncho's aan fietsen we naar huis.
De grootste attractie van de Dag van de Romantische Muziek is ieder jaar het publiek. "Alleen bejaarden," volgens ons buurmeisje, maar dat is gelogen. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd vanaf nul jaar. Maar veel mensen hebben zich speciaal voor deze dag in een extra romantisch tenue gehesen. Ballroomjurken, trouwjurken en kostuums uit vervlogen en romantischer tijden. Fotografen lopen likkebaardend rond om kiekjes te maken van het verzamelde publiek.
Alleen een extra damestoilet zou geen overbodige luxe zijn. In het Herenhuis staat een lange rij vrouwen te wachten op de twee trappen die naar beneden naar de toiletten lopen. Hoe dieper je komt hoe hoger de temperatuur oploopt alsof je afdaalt in de hel. Mannen kunnen voorbij lopen en hoeven maar kort te wachten voordat ze hun plasje staande bij de pisbak kunnen doen en nadat ze twintig cent hebben betaald aan de Hindoestaanse dame die achter het schoteltje streng toekijkt of iedereen wel betaalt.
We besluiten de dag bij Jos Valster die er weer een feestelijk en vrolijk concert van maakt. Een picknickkleed bij de hand kun je overal waar je wilt neerstrijken, de fles opendraaien (ontkurken hoeft niet meer) en luisteren en genieten. Volgend jaar weer!

Reacties

Populaire posts