De Warme Winkel: Poëten en bandieten

De Russische dichter Boris Ryzhy wilde zingen als een dronken hoer en voelde zich een poëet en bandiet tegelijk. Gebaseerd op zijn leven en werk maakte theatergroep De Warme Winkel de voorstelling Poëten en bandieten. Het werd een groot succes als locatievoorstelling vandaar dat de groep het stuk nu vlak na het einde van het Nederland-Ruslandjaar herneemt in grotere zalen voor een groter publiek.

Op een vloer vol kunstsneeuw en in een decor vol oude rotzooi wordt vertelt over de tragische levensgeschiedenis van dichter Ryzhy die na een leven vol drank en geweld op zesentwintigjarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte. Een verbijsterende daad want hij had vlak voor zijn dood nog verklaard dat hij volmaakt gelukkig was, getrouwd met zijn jeugdliefde Irina en met hun kind. In het jaar 2000 was hij in Rotterdam als succesvolle jonge dichter op Poetry International, een jaar later had hij zich opgehangen.

Een wonderlijke collage is de voorstelling van De Warme Winkel. Er worden gedichten voorgedragen, hoe kan het anders? Er wordt stilgestaan bij hoe je een gedicht uit het Russisch moet vertalen in een grappige discussie tussen de vier vaste spelers. Kun je een gedicht in een andere taal eigenlijk ooit goed begrijpen? Er is een mooie dans, een verwijzing naar het zwanenmeer, door een danser in boksbroek en met bokshandschoenen aan, die vervolgens tijdens de jacht wordt neergeschoten. Dat is dan weer een verwijzing naar een van de eerste scènes waarin de jonge Boris op jacht gaat met zijn vader.

Het spel van de vier acteurs, drie mannen en een vrouw, is niet overal evenwichtig en ik vermoed dat de voorstelling aan kracht heeft verloren bij het transporteren van locatie naar grote zaal van de schouwburg, maar het blijft een krachtige voorstelling. Aan de lange kant, dat wel, vooral in de geweldsexplosie tegen het einde had wel wat geschrapt mogen worden, maar zeer zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Dat kan want de voorstelling is nog op vele plaatsen in het land te zien.

Informatie en speellijst: De Warme Winkel
Documentaire over Boris Ryzhy in het Uur van de Wolf

Reacties

Populaire posts