De Vere: Kras

Kras is een stuk van Judith Herzberg uit 1988. Toentertijd speelde Maatschappij Discordia een prachtige oeropvoering met Viviane de Munck als moeder Ina en met Frida Pittoors als Mary. Een voorstelling die grote indruk op me maakte, niet in de laatste plaats vanwege de mooie theatertekst van Judith Herzberg.

Kras gaat over een oudere, wellicht dementerende moeder bij wie iedere nacht wordt ingebroken, waarbij de hele boel overhoop wordt gehaald. Het vreemde is dat er niets wordt gestolen. Dat wekt bij de familie die steeds opnieuw te hulp wordt geroepen de indruk dat Ina, de moeder, al deze inbraken zelf in scene heeft gezet.

Juist omdat de voorstelling twintig jaar geleden zoveel indruk heeft gemaakt ben ik wat huiverig opnieuw te gaan, naar dezelfde voorstelling met een gedeeltelijk andere cast. Ik twijfel of ik naar Wim Vandekeybus zal gaan met Bet Noir van Jan Decorte. Of ik de goede keuze heb gemaakt zal ik nooit weten maar ik geniet volop. Van het opnieuw beleven van de tekst van Judith Herzberg geniet ik, waarvan ik gedeelten vergeten was en waarin ik nieuwe dingen ontdek. Van Annet Kouwenhoven geniet ik die de hoofdrol speelt, ze doet dat mijns inziens net zo goed als Viviane de Munck twintig jaar eerder. De speelstijl van Discordia is altijd een feestje, ditmaal eindigt dit feestje met broodjes pekelvlees als toetje.

Reacties

Populaire posts