Lucas de Man: Man in Europa

Als een moderne en theatrale handelsreiziger reisde de Vlaamse acteur Lucas de Man van Het Zuidelijk Toneel door Europa op zoek naar antwoorden. Wat moeten we aan met Europa nu Europa onder druk staat? Wat is er veranderd sinds de tijd van Jeroen Bosch wiens 500e verjaardag we dit jaar vieren? De tijd van onder anderen Erasmus, van Columbus, van Spinoza en van Macchiavelli. Is er wel iets veranderd? De man in Europa is het verslag van zijn zoektocht.

Lucas de Man bezocht 17 steden in 8 landen en ondervroeg wetenschappers, inspirerende denkers en doeners en verwerkte de zoektocht tot een meeslepend college. Met behulp van een kaart van Europa in de tijd van Jeroen Bosch en playmobil-poppetjes, met behulp van drie diaschermen, eentje boven zijn hoofd en één links en één rechts van hem. Eerst schetst hij een beeld van het oude Europa en daarna gaat hij in discussie met de pratende hoofden van die inspirerende denkers en doeners op de diaschermen.

Het is een voorstelling die geen antwoorden geeft maar je wel aan het denken zet. Zo kun je rechts op de foto zien dat aan het einde van de middeleeuwen het islamitische Ottomaanse rijk zich uitstrekte tot aan de poorten van Wenen. Het grootste deel van de landen die nu Europa vormen bestonden nog niet. Er werd in sommige hoofden misschien wel vrijer gedacht dan nu.

Maar er is hoop. Want ook nu nog zijn er inspirators en dwarse denkers. Mensen die proberen het anders te doen, de maatschappij anders in te richten. Dat toont Lucas de Man in deze fascinerende voorstelling en het verslag van zijn zoektocht.

Benieuwd? De voorstelling is op dinsdag 17 mei te zien in het Erasmus Paviljoen op de Erasmus Universiteit.

Foto: © Phil Deprez

Reacties

Populaire posts