In de studio

Op zaterdag zitten Daniel Stam, de technicus en ik, de regisseur, in geluidsstudio Masch in Rijswijk aan de mengtafel bij Willem Schneider. Willem heeft aan de hand van drie opnamen geluid gemaakt voor bij de voorstelling. Er is een opname van beeld en geluid, gemaakt met een fotocamera, en er zijn twee opnamen van geluid van de stemmen van de acteurs. Die zijn opgenomen met twee headsets en twee iPhones. Willem heeft ze samengevoegd en synchroon gemaakt en aan de hand daarvan geluiden bij de film van onze voorstelling gecomponeerd. Wij zijn er om te horen wat het resultaat is geworden.

Het is heel bijzonder wat we te horen krijgen. Bij de diverse scènes zijn diverse sferen gemaakt, soms met muziek, soms met geluid. Wij bekijken het in de studio met behulp van een beamer, als een film. Soms maak ik een opmerking, soms stelt Willem een vraag. Nu ziet het er uit als een geluidsfilm, maar live met echte acteurs en met het geluid via koptelefoons wordt het volgens mij heel indringend.

Zo vallen de puzzelstukjes langzamerhand in elkaar. Telkens komt er iets bij. Er zijn al bijna kostuums, er is tekst en spel, er is een geluidsdecor en er is natuurlijk de tuin zelf en wat daar om ons heen gebeurt. Overmorgen staan we in de tuin van Mecanoo op Delft Fringe. Dan moet het een geheel worden.

Reacties

Populaire posts