Paolo Giordano: Het zwart en het zilver

Allemaal hetzelfde, die kankerverhalen. Ergens in het boek wordt het gezegd. Ook ik ken er diverse, kankerverhalen, Het Jaar van de Kreeft, Turks Fruit, Love Story, de film Terms of Endearment. Het ene indrukwekkender dan het andere. Sommige te sentimenteel zoals laatstgenoemde film.

Dit boek Het zwart en het zilver draait om de ziekte van Signora A., de vrouw die als hulp het huishouden komt reden van Nora, de ik-figuur en hun in eerste instantie nog ongeboren zoontje Emanuele, als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap het bed moet houden. Ze blijft bij hen en wordt steun en toeverlaat van het prille gezin. Met strakke hand regelt Babette, de bijnaam die ze krijgt, vernoemd naar de hoofdpersoon uit Babette's feest van Karen Blixen, alles in het huishouden van de twee werkende ouders. Tot ze ziek wordt.

Er wordt kanker geconstateerd en al vrij snel is duidelijk dat het niet goed zal aflopen. De lezer wordt door de naamloze echgenoot die het verhaal vertelt al in de eerste alinea op de hoogte gesteld dat Signora A. de wereld zoals wij die kennen verlaten heeft. Daarin verschilt het direct al van andere kankerverhalen waarin de geschiedenis lineair verloopt met als uitkomst de dood van de zieke.

Tegelijk is het verhaal een inkijk in de geschiedenis van het gezin, de ups en downs van een huwelijk met een jong kind. De mannelijke hoofdpersoon is een zwartkijker bij wie zwart levenssap door de aderen vloeit en die last heeft van depressies, zijn vrouw is het zilver uit de titel, luchtiger, vitaal en bij haar vloeit kwikzilver door de aderen. De man is natuurkundige en apostel van de harde wetenschap, Nora heeft een meer holistische levensvisie. Dat botst en op een gegeven moment lijkt het huwelijk uiteen te zullen spatten, op de klippen te lopen.

Dat Signora A. overlijdt en dat het trio uiteindelijk zonder haar verder zla moeten is wat vanaf de eerste pagina vaststaat maar daartussenin ligt een prachtige novelle over liefde en verlies. De strijd om te behouden wat je hebt, de angst om alles te verliezen worden in dit boekje door Paolo Giordano prachtig weergegeven.

Reacties

Populaire posts