Graham Greene: The Heart of the matter

Katholieke man Henry, Dickie of Tickie Scobie worstelt met zijn geloof. Is zoekend. Wat hij aan handelingen verricht leidt tot meer leed bij degenen van wie hij houdt dan tot geluk. Nadat hij, politieman, niet promoveert tot commissioner in het Afrikaanse land waar dit boek zich afspeelt vertrekt zijn vrouw Louise naar Zuid-Afrika in afwachting van zijn pensioen. In haar afwezigheid wordt hij verliefd op Helen, een jonge vrouw die op een brancard wordt aangevoerd met een postzegelalbum in haar armen geklemd.Ondertussen wordt hij ook nog in de gaten gehouden en bespioneerd door Wilson, die weer verliefd wordt op Louise met wie hij de liefde voor poëzie gemeen heeft. Dan is er nog Yusef, een Syrische handelaar, die graag Scobie's vriend wil zijn en hem geld leent, hem chanteert, hem helpt.

Kan Scobie echt van iemand houden? Van een sterfelijk mens? Want zijn liefde voor God is groot, zijn angst voor de hel eveneens. Al ziet die hel er volgens hem niet uit als het klassieke beeld van de hel dat de mensen om hem heen schijnen te hebben. De mensen om hem heen geloven in ieder geval, net zoals de meeste mensen, dat hij niet van twee mensen evenveel of even weinig kunt houden, je moet altijd voor iemand kiezen, zo lijkt het. Tegelijkertijd, als ik naar mezelf kijk, houd ik even veel van allebei mijn dochters en dat vind dan weer niemand vreemd. Tussen Louise en Scobie staat de schaduw van een dode dochter die in Engeland gestorven is zonder dat Scobie daarbij aanwezig was omdat hij toen al in Afrika gestationeerd was. In een prachtige scène beleeft Scobie alsnog de dood van zijn dochter als een ander kind sterft terwijl hij het aan het voorlezen is.

Een indrukwekkend boek dit The heart of the matter van Graham Greene. Van een grote rijkdom aan thema's en ideeën. Zo wordt de leugenachtigheid van Scobie mooi opgeroepen in een regeltje over kraaiende hanen in het ochtendgloren, verwijzend naar Petrus die Jezus verloochende.

Reacties

Populaire posts