Guy de Maupassant: Contes du jour et de la nuit

Soms vraag ik me af hoeveel verhalen Guy de Maupassant heeft geschreven. Zo verbaasde het me dat ondanks het feit dat ik al heel wat bundels heb gelezen, ik bijna nooit dezelfde verhalen tegenkom. Bij deze bundel is het dan toch raak. Twee verhalen die ik al ken uit Nederlandstalige bundels. Zo heet Het duel in werkelijkheid Un lâche (Een lafaard, een titel die de clou van het verhaal in zekere zin al weggeeft) en Ouder worden heet in het Frans Adieu. Dat laatste verhaal las ik nog onlangs in Knuisten en knuffels en waar De Maupassant eindigt met de titel van het verhaal heeft de bewerker in de Nederlandse bundel een eigen stukje toegevoegd dat het er niet beter van maakt.

De verhalen in Contes du jour et de la nuit die overdag spelen zijn over het algemeen vrolijk en frivool van aard, de nachtelijke avonturen zijn duister en soms grimmig. Om beide soorten staat Guy de Maupassant bekend. Zo is er het gruwelijk verhaal van een visser die in een dronken bui thuiskomt en in een hevige aanval van jaloezie zijn vrouw tot moes slaat. Daar tegenover staat dan weer het verhaal Le Bonheur (Geluk) over een ouder echtpaar dat in een afgelegen hutje op het eiland Corsica na vele jaren nog steeds gelukkig is met elkaar.

Er zijn ook verhalen die meer een uitgesponnen mop zijn dan een verhaal, maar door de meesterlijke beschrijvingen van zowel omgeving als karakters geeft het niet als je de clou al ziet aankomen. Figuren als de postbode die een moord vermoedt in het huis waar hij de post moet bezorgen, en Tombouctou, een goedlachse bolle neger die uiteindelijk chefkok en restauranthouder wordt, zijn onvergetelijk.

Gelukkig zijn de verhalen van Guy de Maupassant nog lang niet op. Pirandello schreef er zo'n driehonderd, zijn Novellen voor een jaar, Tjechov heeft zo'n vier dikke delen met verhalen in zijn Verzameld Werk, ik schat dat De Maupassant ook ergens rond die aantallen zal zitten. En dan zijn er ook nog zijn romans waarvan ik er volgens mij nog maar eentje heb gelezen, Yvette.

Reacties

Populaire posts