Ro theater: Dood van een handelsreiziger

Van te voren ben ik bang voor een ouderwetse voorstelling. Zo'n ouderwets gedateerd stuk van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Wie zit daar nog op te wachten? Maar Dood van een handelsreiziger is een ouderwetse voorstelling in de goede zin van het woord. Er wordt gewoon ouderwets goed toneel gespeeld door het ensemble van het Ro theater.

Het toneelbeeld is simpel, een klein papieren huisje midden op het toneel van waaruit rode draden over het toneel lopen, aan het einde vastgezet met een oversized pushpin. Een mooi jong meisje zingt een lied over dromen, het thema van de voorstelling. Hoofdpersoon Willy Loman (Herman Gillis) is een dromer, een man die de werkelijkheid mooier voorstelt dan die in werkelijkheid is. Totdat die werkelijkheid zozeer op hem gaat drukken en hij geen uitweg meer ziet. Alleen zijn vrouw (Jacqueline Blom) blijft tot het einde in hem geloven.

De climax als zoon Biff (Gijs Naber) met hem in gevecht gaat en er met origineel ouderwets Method-acting geschreeuwd en gehuild mag worden, is ontroerend. Een geweldige mix van authentiek, actueel, modern en antiek toneel.

Reacties

Populaire posts