Alex van Warmerdam: Schneider vs Bax

Wat is het dat de films van Alex van Warmerdam zo bijzonder maakt dat ik iedere keer weer naar de bioscoop ren om zijn nieuwste film te zien? De eigenzinnigheid, het volkomen eigen universum dat hij steeds opnieuw in verschillende vormen creëert. Was de vorige film Borgman een grimmige wereld vol geweld, in Schneider vs Bax is het geweld, dat in al zijn films aanwezig is, meer strip-geweld waar je net als in een Tarantino-film ook om zou kunnen lachen.

Een Hollandse versie van de western, niet in de sierra maar in het riet, dat is de vorm waarin Van Warmerdam ditmaal zijn verhaal heeft gegoten. De schijnbaar brave huisvader Schneider (Tom Dewispelaere), vader van twee schatjes van dochtertjes, heeft opdracht gekregen om de als een kluizenaar in zijn drijvend huisje in het riet levende schrijver Bax (Alex van Warmerdam) te vermoorden. Die eveneens twee dochters heeft, een succesvolle dochter die we niet te zien krijgen, en een neurotische, Francisca (Maria Kraakman, foto). Laatstgenoemde dochter staat ineens voor zijn deur en verstoort de plannen van Schneider. Die is jarig en heeft helemaal geen zin in de klus. Zijn opdrachtgever verleidt hem om de opdracht toch aan te nemen met de mededeling dat het een makkelijke klus is, Bax is immers helemaal alleen in zijn huisje in het riet. Niet dus.

Dat is slechts de eerste van een groot aantal obstakels dat de plannen van de hoofdpersonen dwarsboomt. Als in een klucht gaat voortdurend ergens de bel of doemt plotsklaps iemand op die de gemaakte plannen dwarsboomt. Zo wordt Bax plotseling geconfronteerd met het hoertje Gina (Annet Malherbe) en Schneider met een onverwacht bezoek van zijn vader (Henri Garcin, die lang geleden al zijn filmvader was in Abel). Daardoor blijft het verhaal enigszins oppervlakkig en raakt het je niet echt, maar wordt het juist grappig. Als in een klucht.

Wat daarentegen bijzonder is is dat je in de strijd tussen Schneider en Bax de hele tijd heen en weer geslingerd wordt van sympathie voor de één naar sympathie voor de ander. Dan weer hoop je dat Schneider wint, het volgende moment hoop je dat Bax en zijn dochter als winnaars uit de strijd zullen komen. Waarmee de film tot het einde toe spannend blijft. Ik blijf vooralsnog fan en raadt daarom iedereen aan om Schneider vs Bax voordat het te laat is in de bioscoop te gaan zien.

Reacties

Populaire posts