Pieter de Buysser: The myth of the great transition


De eerste voorstelling die ik meemaak tijdens de jaarlijkse Internationale Keuze in de Rotterdamse Schouwburg is The myth of the great transition van de Brusselaar Pieter De Buysser. Hij spreekt geen Vlaams en geen Frans maar Engels tijdens dit college. Want dat is het eigenlijk, of toch niet? Met veel verve vertelt De Buysser over fabeldieren en de IJslandse professor die de mythe over deze beesten bestudeert. of bedacht heeft? Gaat het hier om een mythe en zijn mythen waar of onwaar? Daar draait het hier om. De Buysser neemt ons mee in een verhaal waarin mythe en werkelijkheid elkaar ontmoeten.

Het begint op een Vlaams mosselfeest waar een bekende Vlaamse politicus aanwezig is die ooit De Slimste Mens heeft gewonnen, en in wie we gemakkelijk de leider van het Vlaams Belang herkennen. De naam van het fabeldier is me ontschoten maar het heeft op de plaats van zijn navel een grote piemel of navelstreng waarmee hij de Grote Vlaamse Leider in zijn hol spietst en hem boven de hoofden van de andere feestgangers laat zweven. Dit tot groot genoegen van de leider die gelukzalig kijkend door de lucht zweeft tot het dier hem weer zachtjes op de grond laat nederdalen en verdwijnt.

Daarna verplaatst het verhaal zich naar Islamabad in Pakistan en terwijl het verhaal steeds fantastischer vormen aanneemt gaan we moeiteloos mee op de stroom van woorden van de acteur. Uiteindelijk blijven we verbaasd en verdwaasd achter. Want, zoals De Buysser helemaal in het begin al heeft gezegd, gewaarschuwd eigenlijk, de mythe van de grote overgang bestaat niet. Alle verhalen zijn fictie. Ficties waar wij maar al te graag in willen geloven. Zeker als een begenadigd acteur als Pieter De Buysser ze vertelt.

Reacties

Populaire posts