Tommy Wieringa: Een mooie jonge vrouw


Ik was halverwege Joe Speedboat toen mijn zuster overleed. Elke keer als ik haar bezocht in het verpleeghuis las ik een stukje voor. Tot pagina 100. Nadat ze was overleden ging ik niet verder met lezen. Niet om reden van piëteit maar ik had gewoom geen zin meer. Ik vond het een aardig boek maar was desondanks niet benieuwd naar de afloop.

Ondertussen las ik nog wel een stapeltje essays van Wieringa, De dynamica van de begeerte, dat hij als gastschrijver van de TU Delft schreef. In zekere zin gaat het boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw over hetzelfde onderwerp als die essays, begeerte. Een oudere man begeert een jongere vrouw, verlangt naar haar en het lukt hem ook nog haar te versieren, met haar te trouwen en een kind te krijgen. Dat laatste kost hem de meeste moeite en levert hem tenslotte het minste op.

Het boekenweekgeschenk is ongeveer zo dik als de helft van Joe Speedboat. Maar gelukkig was dat niet de reden dat ik dit boekje wel uitlas. Het is een spannend verhaal over liefde en een uiteenvallend huwelijk. Veel lovende woorden zijn er al over geschreven in de recensies die ik las.

Het is de droom van veel mannen, een veel jongere vrouw waarbij ze zich jonger voelen. Mijn droom is het niet maar ik kan me het verlangen goed voorstellen en Tommy Wieringa maakt het in dit verhaal bijzonder aannemelijk. Maar ook de schaduwkanten komen aan bod. Iedere jongere man is een potentiële kaper op de kust. Ruth, de jongere vrouw van Edward, krijgt in het café van wildvreemde mannen drankjes aangeboden. Ze is gewild, een vrouw om mee te pronken. Hij is veel ouder, moet aan de leesbril zoals zijn aanstaande schoonvader hem drie jaar eerder voorspelt. Zo loopt wat voor Edward als een natte droom begint uit op een nachtmerrie.

Ga ik nu toch dat andere boek van Wieringa uitlezen? Ik weet het niet.

Reacties

Populaire posts