Marja's Kerstdiner


Omdat we niet alleen met ons vieren Kerst willen vieren gaan we op eerste Kerstdag naar De Bakkerij aan de Bergweg, naar Marja's Kerstdiner. Een voorstelling met drie-gangen-diner wordt ons beloofd door de flyer. Als we aankomen worden onze jassen aangenomen en worden we geplaatst aan een tafel voor acht personen waaraan reeds twee dames hebben plaatsgenomen. We maken kennis en wachten af wat ons te wachten staat. Nog een stel voegt zich bij ons en op het laatste nippertje nog een Engelsman. Die gelukkig wel Nederlands spreekt want het programma van de avond is in het Nederlands.

Na een half uurtje treedt Marja binnen in een roze winterjas. Een man in travestie, dat is Marja. Ze wordt gespeeld door cabaretier Art-Jan de Vries die met deze rol de persoonlijkheidsprijs heeft gewonnen tijdens Camaretten, de jaarlijkse cabaretwedstrijd. Een jongere Margreet Dolman, want daar doet ze me aan denken. De hele avond worden we door haar beziggehouden met korte conferences over haar menselijkheid, ook het karakter van haar personage doet denken aan Margreet Dolman, met een polonaise over de Bergweg, met een knutselwerkje, een loterij en liedjes. Halverwege de avond duikt ook nog haar echtgenoot op, zeebonk kapitein Sterling, gespeeld door Jack Kerklaan. Tussendoor worden door vrijwilligers de drie gangen geserveerd, een eenvoudige maaltijd, tomatensoep, stamppot en een toetje.

Hoogtepunten van de avond zijn de polonaise over de Bergweg waarvoor het verkeer moet stoppen en het slot, de levende Kerststal met als dieren, wijzen uit het Oosten, en als baby Jezus de winnaars van de loterij. Marja, verkleed als Maria, leest haar eigen versie van het Kerstverhaal. Tijdens dit laatste gedeelte van de dinershow wordt de directeur van De Bakkerij, Maarten Bakker, naar voren geroepen om, de Kerstgedachte indachtig, iets aardigs te zeggen over zijn partner, die zowel zakelijk als in het dagelijks leven zijn partner is. Daardoor zijn we getuige van een heus huwelijksaanzoek op de planken van het theater.

Een romantisch einde van een geslaagd avondje uit.

Reacties

Populaire posts