Graeme Simsion: Het Rosie Project

Het feelgood-boek van 2013 wordt Het Rosie Project genoemd en dat is het ook. Niet bepaald een boek dat ik zelf gauw zou uitkiezen in de boekwinkel. Onderwerp is de innemende hoofdpersoon, Don Tillman, briljant geneticus, autist, op zoek naar een levenspartner. Om dit doel te bereiken heeft hij een zestien pagina's tellende vragenlijst opgesteld. Zijn vriend en collega Gene helpt hem om zijn doel te bereiken en die stuurt Rosie op hem af. 

Volgens de vragenlijst van Don is ze totaal ongeschikt als partner, maar hij wil haar als geneticus graag helpen haar biologische vader te vinden. Naar verwachting raken Don en Rosie tijdens de zoektocht die hen zelfs naar New York leidt, steeds meer geïnteresseerd in elkaar. Zoals in een boek van Jane Austen vraag je je af of ze elkaar zullen vinden en of ze de ware voor elkaar zijn. Tegelijk is er de spanning van of ze de echte vader van Rosie kunnen opsporen.

Juist de onhandigheid van Don maakt hem zo charmant en er zijn hilarische slapsticksènes zoals het Jas-incident in het restaurant waarbij Don slaags raakt met de beveiligingsdienst van een chic restaurant waar hij een tafel heeft gereserveerd door het reserveringssysteem te hacken en zich voor te doen als iemand anders. Er is een ontsnapping langs een regenpijp en een mislukte date met de perfecte huwelijkskandidaat, een ballroomdanskampioene.

De ontknoping zal ik natuurlijk niet verraden, vindt Rosie wel of niet haar vader, vinden ze wel of niet elkaar, maar het is in ieder geval een geweldig grappig en spannend boek. Maar zonder een happy end  zou dit boek natuurlijk geen feelgood-book zijn.

Reacties

Populaire posts