Georges Simenon: Maigret in Holland

In het plaatsje Delfzijl in Groningen is de Franse commissaris Maigret in 1929 geboren. Daar schreef Simenon het eerste avontuur van de later wereldberoemd geworden speurder. Naast Sherlock Holmes ook één van de meest verfilmde speurders. Volgens Hollands Diep probeerde Simenon daar een meisje te versieren en toen hem dat niet lukte schilderde hij haar in zijn boek af als een sloerie die het met alle mannen in het dorp aanlegde. Toch staat in Delfzijl ondertussen een standbeeld van Maigret.

De eerste Maigret is meteen al een echte Maigret. Al lezend zou je niet zeggen dat dit het eerste boek is over de commissaris. Hij wordt niet uitvoerig geïntroduceerd of beschreven. Hij komt aan in Delfzijl, met de trein, om de moord op te lossen op een zekere Poppinga, leraar aan de zeevaartschool. De verdachte is een Franse professor die een lezing heeft gegeven en is betrapt met het moordwapen in zijn hand. Als een olifant in een porseleinkast beweegt Maigret zich door de dorpsgemeenschap en maakt daar bepaald geen vrienden. Als duidelijk wordt dat de moordenaar een dorpsbewoner is wordt dat Maigret niet in dank afgenomen. Liever wil de plaatselijke inspecteur de schuld op een zwervende zeeman schuiven die ondertussen het dorp alweer verlaten zou hebben, en daarmee de moord onopgelost laten.

Met Maigret in Holland geeft Simenon een mooi portret van het dorp Delfzijl eind twintiger jaren. Een kleine dorpsgemeenschap. Aan de ene kant van het Damsterdiep wonen de notabelen, aan de andere kant het gewone volk. In het dorp bevinden zich vijftien sigarenboeren, iets wat nu bijna niet meer voor te stellen is. Ook het feit dat een Franse professor uit Nancy een lezing over criminaliteit komt geven (in het Frans!) is nauwelijks meer voor te stellen. Toch is het niet vreemd dat toentertijd de leden van de hogere stand beter Frans spraken dan Engels wat nu de taal is die iedereen spreekt.

Als bij elke echte Maigret gaat het hier niet zo zeer om wie het heeft gedaan als wel om het waarom. De karaktertekening van de personages maken het lezen van een Maigret tot een plezier. Zoals Beetje Lieuwens, het jonge meisje dat iedereen het hoofd op hol brengt, Cor Barens, de verlegen leerling van de zeevaartschool, en professor Duclos die Maigret verwijt dat hij zich niet aanpast aan de zeden en gebruiken van de Hollanders, die ook in 1929 precies om zes uur avondeten. Zelfs het karakter van de vermoorde Koenraad Poppinga komt dankzij de verhalen van de nabestaanden duidelijk tot leven. De start van een veelbelovende serie dit boek dat als eerste Simenon al in 1932 in het Nederlands werd vertaald.

Reacties

Populaire posts