Peking Duck

"PEKING - Het vuur in de oven van een van de oudste restaurants van de Chinese hoofdstad zal niet worden gedoofd ondanks de sloop van de gelegenheid waar al zeker 115 miljoen Peking-eenden zijn gegrild in meer dan 140 jaar tijd. De Britse krant The Times meldde dit donderdag vanuit Peking. Het restaurant Quanjude in de Qianmenstraat werd in 1864 geopend door een pluimveehouder die had besloten restaurateur te worden. Sindsdien brandt het vuur in de oven en grill van Quanjude continu. De enorme bouwprojecten in Peking leidden al tot de sloop van vrijwel de hele, oude buurt rond Quanjude. Maar ze hebben nu ook de uitspatting zelf bereikt."

De uitspatting? Dit bericht is door het ANP gevonden op de website van The Times en is ongewijzigd overgenomen door dagblad Trouw, Planet Internet, MSN en De Gelderlander. Wat wordt hier bedoeld? Uitspattend vuur? Uitdovend vuur? Uitspattend water om het eeuwige vuur te doven.
Tegelijk vraag ik me af of dit het restaurant is waar wij ooit Peking Eend hebben gegeten, in 1987. Ik weet nog dat het in de buurt was van het Qian-an-menplein, maar de naam weet ik niet meer. Ik zoek het na, vind drie foto's van ons bezoek aan het restaurant, maar geen naam van de uitspatting zelf.

Reacties

Populaire posts