Simenon: Maigret met vacantieMaigret is samen met mevrouw Maigret op vacantie in Sable d'Olonnes. Dan wordt mevrouw ziek en moet vanwege een blindedarmontsteking worden opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis waar ze wordt verpleegd door de nonnen. Plotseling vindt Maigret in de zak van zijn colbert een mysterieus briefje met de mededeling of hij in 's hemelsnaam eens een bezoekje wil brengen aan de patiënte op kamer nummer 15. Wie heeft dat in zijn zak gestopt? Zuster Marie des Anges? Terwijl hij nog aan het twijfelen is of hij dit zal doen overlijdt de patiënte. Ze blijkt de schoonzus te zijn van dokter Bellamy, één van de notabelen van het dorp. Ze is tijdens een autorit samen met haar zwager uit het rijdende voertuig gevallen en aan de gevolgen van deze val overleden. Heeft de dokter haar uit de auto geduwd en is er sprake van een misdrijf?

Deze Maigret lijkt eningszins op een aflevering van Columbo waarbij onze inspecteur voortdurend om de dader heen blijft draaien. Heeft die het wel of niet gedaan en zo ja, wat is dan zijn motief? Een andere bijzonderheid is dat twee belangrijke personages op de achtergrond in het boek niet ten tonele worden gevoerd. De moeder van dokter Bellamy, die door iedereen in het dorp wordt omschreven als een verschrikkelijk mens, een heks, en de echtgenote van dokter Bellamy, zus van het eerste slachtoffer (want het blijft niet bij één slachtoffer), die alleen slapend in haar bed aan Maigret wordt getoond. Tegelijktertijd zijn er schilderachtige bijfiguren zoals het viswijf Popine en de vrouw van de huisknecht Francis die Simenon met overduidelijk plezier heeft beschreven.

Nog een leuk detail: zoals alle Zwarte Beertjes over Maigret heeft dit boek een omslag van Dick Bruna, maar in dit geval is Dick Bruna tevens de vertaler van Maigret met vacantie.

Reacties

Populaire posts