De Keuze #8: The Humans


The Humans van Alexandre Singh is het sluitstuk van mijn serie bezoeken aan Festival De Keuze. Het is een echte klapper. Een groots opgezette muziektheatervoorstelling in het Engels over het ontstaan van de mensheid. Twee goden, een vrouwelijke Dionysische en een mannelijke Appolonische, maken in opdracht van de mysterieuze Vox Dei een aantal wezens, mensen. Dat doen ze met behulp van twee hulpjes, eveneens vrouwelijk en mannelijk, hun kinderen Pantalingua en Pothole. Rond het gebeuren sluipt een zwarte kat rond die een aantal gebeurtenissen aanstuurt en zelf wel eens Vox Dei zou kunnen zijn.
Een ingenieus opgezet verhaal met allerlei verwijzingen naar mythologie en religie en geweldig gespeeld. Vooral de actrice die Pantalingua speelt, Elizabeth Cadwallader, is buitengewoon indrukwekkend. Ze schakelt moeiteloos van de ene naar de andere emotie, van hard naar zacht, van lief naar vilein. Maar ook haar tegenspeler Sam Crane als Tophole is ontroerend als het enigszins sullige hulpje van halfgod Charles Ray. En haar moeder, een zwijgende rol van choreografe Fiora Sans als een dansend en poepend konijn die zich met gebarentaal uitdrukt, is razend knap en komisch tegelijk.

Soms lastig te volgen vanwege het rappe Engels blijft het een oogverblindend spektakel met maskerspel, muziek en beweging. Mooi einde van het festival deze voorstelling van Alexandre Singh.

Reacties

Populaire posts