Sir Walter Scott: Ivanhoe

"Ivanhoe, Ivanhoe,
Onvervaard gaan wij te paard met Ivanhoe"


Iedereen van mijn generatie keek aan het begin van de zestiger jaren naar de televisieserie over ridder Ivanhoe gespeeld door Roger Moore. Ongetwijfeld kunnen al die jongens van mijn generatie de melodie van bovenstaand lied nog zingen.

Omdat de Gutenberg een groot aantal klassiekers gratis aanbiedt als ebook was ik nu wel eens benieuwd naar de boekversie, het origineel van Sir Walter Scott, de toch wel even legendarische Schotse schrijver.

Ivanhoe is in de geschreven versie overduidelijk een minder grote held dan op televisie. Een groot deel van het boek ligt hij gewond in de lappenmand waar hij wordt verzorgd door een donkerharige exotische schone, de Joodse vrouw Rebekka. Zij is de dochter van Izaäk van York, een op de Koopman van Venetië gelijkend personage. Toch levert dit één van de mooiste hoofdstukken in het boek op. Ivanhoe ligt op bed in het door de vogelvrijen van Sherwood belegerde fort Torquilstone. Omdat hij vanwege zijn verwondingen niet kan opstaan vraagt hij Rebekka uit het venster te kijken en het verloop van de strijd voor hem te verslaan. Dat levert een prachtig ooggetuigenverslag op van de strijd aan de poorten van het fort van de wrede Front-de-Boeuf. Deze laatste is de meest duistere en meest onsympathieke figuur uit het boek. Hij komt dan ook lelijk aan zijn einde. De andere tegenstanders van Ivanhoe zijn over het algemeen ondanks hun immorele daden over het algemeen toch behept met een romantische ridderlijkheid.

Het boek zit verder vol met vermommingen. Ivanhoe komt ten tonele vermomd als reizende monnik, maar hij is lang niet de enige die zich als iemand anders presenteert om tenslotte zijn maskerade af te werpen. Het lijkt bijna een gimmick van Scott. De koning die in vermomming bekijkt hoe het met zijn volk gaat is ondertussen echt een cliché. Het hoogtepunt van onwaarschijnlijkheid is het uit de dood herrijzen van een Saksische ridder maar dit schijnt Walter Scott op verzoek van de uitgever in het boek te hebben ingebracht.

Al met een al een echt ouderwets jongensboek met happy end, maar dat is omdat de vroegtijdige dood van de goede koning Richard buiten het bestek van de pagina's van dit boek valt.

Reacties

Populaire posts