Charlotte Brönte: Jane Eyre (het boek)

Dan nu het boek Jane Eyre. Verschenen in 1847 en eerste in een reeks van boeken met eenzelfde soort thema. Jane Eyre is zo'n beetje alleen op de wereld als het boek begint, ze wordt opgevoed door Mrs. Reed, een tante die niet van haar houdt, en op haar tiende uit het huis gezet om verder te worden opgevoed in een tehuis. Opnieuw valt ze in de handen van een liefdeloos persoon, de heer Brocklehurst. Ze slaat zich er steeds dapper doorheen en wordt een geliefd onderwijzeres in hetzelfde tehuis. Ze zet een advertentie en wordt gouvernante van Adèle, de dochter van Rochester. Op hem wordt ze verliefd.

Het boek heeft allerlei sprookjesachtige elementen in zich die in latere romans van andere schrijvers zijn overgenomen en uitgewerkt. De stiefmoeder met twee onaardige dcohters die haar het licht in de ogen niet gunnen als in Assepoester, een spookkamer waarin Mr. Reed is overleden en zijn geest nog rondwaart, een geheime Blauwbaardachtige kamer in het huis van Mr Rochester waarin een geheim verborgen is. De tocht door het woud zonder eten en drinken waar Jane een huis vindt en de mensen achter de ramen bespiedt zou zo uit Klein Duimpje of Hans en Grietje afkomstig kunnen zijn. Sommige toevalligheden doen nogal over-the-top aan, zoals het terugvinden van een aantal familieleden.

Dat neemt niet weg dat het boek een prachtige en spannende gothic novel is. Niet zo geweldig en ruw en ongeslepen als De Woeste Hoogten van haar zuster Emily, dat toch boven dit boek blijft uitsteken, maar zeker een aanrader en niet voor niets een boek dat de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds wordt gelezen en verfilmd. De nieuwe plannen voor de zoveelste verfilming liggen al klaar met Natalie Portmann in de hoofdrol.

Reacties

Populaire posts