Leendert van der Valk: Duivelsmuziek

Soms komen verscheidene zaken op wonderlijke wijze samen. Zo lees ik in het boek van David Byrne, Hoe muziek werkt, over een concert van Dr John waarbij het publiek zich afwendt, zie ik in de documentairereeks Sonic Highways een aflevering over de muziekscene in New Orleans waarin uiteraard dezelfde Dr John aan het woord komt, en lees ik in de laatste hoofdstukken van Duivelsmuziek opnieuw over Dr John, de duivelskunstenaar op de piano. Hij is trouwens niet de enige, New Orleans ademt muziek en heeft vele groten voortgebracht. Professor Longhair, de Neville Brothers, Louis Armstrong om er een enkele te noemen.

'Drie weken geleden reden we door de straten van Memphis waar ooit Howlin’ Wolf en BB King speelden. We zagen de sporen van de blues, soul en rock-’n-roll uit de jaren vijftig en zestig. We staken de rivier over en tuneden in op de jaren veertig van King Biscuit Time in Helena, fietsten naar de vormingsjaren van Muddy Waters, naar de jaren dertig van duivelslegende Robert Johnson, we vonden de volksliedjes van Mississippi John Hurt uit de jaren twintig, we zochten naar de muziek die toen nog geen blues heette, naar spirituals en field hollers langs de Mississippi. We zochten de work songs uit de slaventijd in de moderne slavernij van Angola Prison. Drie weken lang fietsten we achteruit door de muziekgeschiedenis.'

Deze eerste alinea van hoofdstuk met de titel Dag 23: New Orleans vat in een notedop samen waar het boek over gaat. Samen met zijn partner, de fotografe Winnifred Wijnker, fietst Leendert van der Valk door de geschiedenis van hun beider favoriete muziekgenre. Op zoek naar een rimpelige oude neger die met een gitaar op schoot op de veranda de blues zit te vertolken. Een illusie natuurlijk maar het is een mooie tocht door een landschap waar het lastig fietsen is en de omstanders je zielig vinden als je geen auto hebt. Soms moeten ze ook wel een lift aanvaarden omdat er echt niet te fietsen valt.

Ook de foto's van Winnifred Wijnker die het boek illustreren zijn prachtig, met name de foto's van verlaten landschappen en straten, dat lijkt haar specialiteit.

Terecht opnieuw uitgebracht door uitgeverij Fosfor.

Reacties

Populaire posts